2010-03-06

Εξοικονόμηση ενέργειας και μαγικά μαραφέτια

Οι αυξημένες τιμές των καυσίμων και γενικά της ενέργειας, αλλά και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, ωθούν όλο και περισσότερο κόσμο να αναζητήσει τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Μαζί με τις σοβαρές προσεγγίσεις ξεφυτρώνουν και διάφορα... αμφισβητήσιμης αξίας προϊόντα. Πάνω σε δύο τέτοια έπεσα τον τελευταίο καιρό.
Η πρώτη κατηγορία προϊόντων υποτίθεται ότι κάνει οικονομία καυσίμου στο αυτοκίνητο. Ένα παράδειγμα είναι ένα μαραφέτι που διαφημίζεται και στο ελληνικό ίντερνετ... Το τοποθετείς πολύ εύκολα στον κινητήρα του αυτοκινήτου σου, πριν την τροφοδοσία καυσίμου, και υποτίθεται ότι βελτιώνει πολύ την απόδοση του κινητήρα καθώς "δημιουργεί μαγνητική ενέργεια τροφοδοτούμενη από 2 υπερμαγνήτες νεοδυμίου. Το μαγνητικό πεδίο είναι αρκετά δυνατό για να απελευθερωθούν οι υδρογονάνθρακες κάθε καυσίμου, διαλύοντας τα μόρια και ενισχύοντας έτσι την ενέργειά τους, όταν ενωθούν με οξυγόνο."  Όλα αυτά μου φαίνονται για επιστημονικο-φανείς παπαρολογίες. Κάποιοι (πωλητές;) γυρνούν σε διάφορα φόρουμ στο ίντερνετ προσπαθώντας να πείσουν για την ακρίβεια των ισχυρισμών αυτών. Συνήθως έχουν και ελάχιστες δημοσιεύσεις στα συγκεκριμένα φόρουμ. Ένδειξη ότι γράφτηκαν απλά και μόνο για να πλασάρουν τα μαραφέτια τους. Απαράδεκτη και η περίπτωση του περιοδικού Autotriti που προέβαλλε σε ένθετο (πληρωμένη καταχώρηση;) όλα τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας!
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ έχει ειδική σελίδα όπου αναφέρεται στους ισχυρισμούς αυτών των προϊόντων και προειδοποιεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί έναντί τους. Δεν τους αποκαλεί ξεκάθαρα απατεώνες μάλλον για νομικούς λόγους, καθώς απλούστατα δεν υπάρχει κάποιος φορέας που να ελέγχει κάθε ένα από τα προϊόντα αυτά που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια. Κάποιους υποτυπώδεις ελέγχους έχει κάνει η EPA χωρίς και πάλι να έχει δώσει πιστοποίηση. Σε τελική ανάλυση η μόνη επίσημη σύσταση των αμερικάνικων αρχών είναι η οικολογική / οικονομική οδήγηση!

Η δεύτερη κατηγορία μαραφετιών υποτίθεται ότι βελτιώνει το συνημίτονο των συσκευών ή "τον παράγοντα ισχύος των συσκευών"(...), απλά και μόνο με το να τα συνδέσεις σε μια πρίζα, και διαφημίζεται με μεθόδους που θυμίζουν telemarketing, στην Ελλάδα και αλλού. Ένα σχετικό διαφημιστικό φυλλάδιο έπεσε στα χέρια μου σήμερα και είπα να το ψάξω παραπάνω. Τόσο από τις αναρτήσεις των εμπειρότερων μελών(...) στο forum hlektronika.gr όσο και από το Green-energy-efficient-homes.com (στο κάτω μέρος της σελίδας: Bogus or questionable home energy saving devices) φαίνεται ότι πρόκειται για παραμύθι. Σημειωτέον ότι τα "προϊόντα" αυτής της κατηγορίας κάνουν διάφορους ισχυρισμούς: άλλα ισχυρίζονται ότι σου μειώνουν το λογαριασμό του ρεύματος ως 15-20%, άλλα ως 40%, άλλα ως 45%... Και μόνο αυτές οι διαφορές είναι ικανές να σε βάλουν σε σκέψεις. Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι η διαφορά στο λογαριασμό στην καλύτερη περίπτωση θα είναι απειροελάχιστη και στη συνηθέστερη μηδενική.

Πέραν αυτών, στο Green-energy-efficient-homes.com μπορείτε να ξεκινήσετε να διαβάζετε και για αρκετές κατηγορίες προϊόντων που πραγματικά βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού, του γραφείου ή των συσκευών σας.
Πολύ ευχάριστο στη χρήση, και αρκετά ενδιαφέρον ώστε να σε κάνει να σκέφτεσαι, είναι και το σάιτ της Τράπεζας Πειραιώς "Eco-Calculator" (Υπολογιστής Οικολογικού Απωτυπώματος) που σε βοηθάει να βρεις τις ενεργειακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις διαφόρων συσκευών και συνηθειών μέσα στο σπίτι και το γραφείο.

Υ.Γ. Ένα χρόνο μετά τη δημοσίευσή μου, φαίνεται να πήραν μπρος "αρμόδιες αρχές" και τύπος. Βλ. εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: